top of page

Ontwerp

Officinales_pen

Je kan bij mij terecht voor het ontwerpen van:

Officinalis - tuinontwerpen

Tuinontwerpen

Officinales_Vlierstruik

Wil je graag dat je tuin de logische uitbreiding wordt van je thuis? Een plek die helemaal bij jou past en jou energie en goesting geeft?

 

Elk ontwerpproces is anders, dus contacteer me vrijblijvend en dan spreken we af voor een gesprek waarin we gaan kijken welk proces voor jullie het beste lijk.

Officinales_theepot

Healing Environments

Het is onze droom om diverse soorten zorginstellingen te helpen om hun omgeving tot een Healing Environment te maken. In onze blog hierover kan je meer lezen over de het thema, hier vat ik het nog even samen:

 

Er zijn 4 Hoekstenen waarmee we altijd rekening houden bij het ontwerpen van een Healing Environment:

 

Beweging gaat over dat mensen veilig kunnen bewegen. Denk bv: genoeg bankjes, relingen, moestuinen op hoogte, ruimte voor sport of yoga, revalidatiepaden, etc. Dit wordt vaak samen met zorgpersoneel (kinesisten, ergotherapeuten) afgestemd.

 

Afleiding is een andere hoeksteen die moet zorgen dat patiënten én zorgpersoneel hun zorgen even vergeten. Door zintuiglijke beleving te stimuleren en de mensen even te laten 'ontvluchten' van de ziekenhuissfeer. Dit kan door ruimtes te creëren voor geplande of toevallige ontmoeting; we zoeken een balans tussen intimiteit en sociaal contact.

 

Mensen in een zorginstelling zijn doorgaans uit hun vertrouwde omgeving. Door Reflectie, kunnen mensen terugkeren naar zichzelf, waar ze ook zijn. Het is belangrijk dat mensen hier zelf kunnen kiezen wat ze nodig hebben en wanneer. De ene persoon zoekt dynamische plekken en ervaart die "achtergrondruis" als rustgevend, terwijl andere mensen liever de stilte opzoeken. We kunnen symboliek integreren die bij het type zorg past, bijvoorbeeld via kunst, gedichten of verhalen. Via herkenning, verbondenheid en rust ontstaat zingeving.

 

De laatste is misschien wel de belangrijkste: Geborgenheid. Om dit bevorderen, maken we een ontwerp dat ontspanning ademt. Dit lukt als er bijvoorbeeld duidelijke bewegwijzering is en goede zichtbaarheid: hoe ver het is naar een bepaalde plek? Kan je zien dat er genoeg bankjes zijn om te rusten? Is er voldoende schaduw? Kan je er comfortabel zitten (door genoeg leuningen etc)? Uiteraard kijken we ook dat de paden zelf in comfortable materiaal zijn en veilig voor rolstoelen, bijvoorbeeld met een opstaande rand zodat rolstoelen er niet af kunnen.

 

Dit zijn maar enkele voorbeelden om aan te tonen dat een veilige omgeving uitnodigend werkt om te gaan verkennen. Zo krijgen we mensen in beweging, zijn ze afgeleid en is er misschien zelfs ruimte voor reflectie.

 

Bij dit alles houden we rekening met de zintuigen, want het is via deze "instrumenten" dat onze omgeving binnenkomt. We spelen met orde, variatie en contrast van wat we zien, ruiken, horen, voelen en proeven in een ontwerp. Dit heeft direct invloed op ons brein en ons welbevinden. Door aandacht te besteden aan kleur- en geurkeuze, ritme, proportie en materiaalgebruik, ontstaat er een subtiele magie: verwondering. En net die verwondering opent de deur naar inspiratie, rust en verbinding.

 

Elk project heeft zijn eigen maat. Contacteer me vrijblijvend om te bekijken hoe we jouw project het beste kunnen aanpakken.

Ruimte is als geluk, het vermenigvuldigt als je het deelt.

Officinales_Merel

Landschapsontwerp en Publieke ruimtes

Ook in Landschap en Publieke Ruimte projecten, dragen we graag bij om deze tot gezond ruimtes te maken, die de zintuigen van alle gebruikers op de gewenste manier prikkelen.

Onze specialisatie is ontwerpen vanuit de wensen van de trilogie van mensen, fauna en flora. Door deze van in het begin mee te nemen en te ontwerpen in co-creatie met belanghebbenden, komen we tot een ontwerp dat past in de omgeving voor mens én dier.

 

Wij hebben goede relaties met andere specialisten, zoals hydrologen, ecologen of technische ontwerpers. Voor grotere projecten is het onoverkomelijk om multidisciplinair te werken. Als Landschapsarchitect zijn we goede tussenpersonen, omdat in het Landschap of de ruimte als deze disciplines samenkomen.

 

Ook voor Landschap en Publieke Ruimte geldt dat elk project uniek is. Alles begint bij luisteren, dus contacteer me vrijblijvend en dan hoor ik graag hoe we uw project kunnen aanpakken om er een gezonde omgeving van te maken!

Een baksteen in de maag verteert beter met een groene long.

Hier is een beknopt overzicht van de standaard stappen in een ontwerpproces. Niet alle stappen zijn in iedere situatie nodig.

  1. (Online) intake en doelen bepaling

  2. Tuin- of Sitebezoek en Site Analyse

  3. Concept en voorontwerp

  4. Ontwikkeling ontwerp

  5. Presentatie en feedback

  6. Uitvoering en werfopvoling

  7. Nazorg en onderhoud

Officinales_Edelmanboor

Wil je graag samenwerken voor een tuinontwerp, het ontwerp van een landschap,
een publieke ruimte of een Healing Environment?
Contacteer me!

Ik neem contact op voor de volgende formule:
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page