top of page
Zoeken

Munt!

Munt groeit graag in een halfschaduw plek in veel soorten grond, liefst ietwat vochtig. Het kan gaan woekeren, maar ik zou zeggen: geef het de plaats waar dit mag, omarm het woekeren en gebruik het voor siroop, thee en in de keuken!


Er zijn super veel soorten munt. De meest voorkomende zijn Mentha x spicataĀ (Kruizemunt of Marokkaanse munt), Mentha suaveolensĀ (Wtte munt of Appelmunt) en Mentha x piperitaĀ (Pepermunt).


Mentha spicata Mentha x piperita Mentha suaveolens



Kruizemunt is goed om de spanning te laten zakken, zeker als je hoofdpijn hebt. Het is ook heerlijk bij aardbeien of op tomaten.


Appelmunt is, zoals je al aan de blaadjes kan zien, nog zachter dan Kruizemunt. Doe gewoon een blaadje in je glas en alles wordt lichter.


Pepermunt is, zoals de naam al zegt, wat pittiger. Als je even buiten gaat om Pepermunt te plukken, adem dan eens heel diep in en uit en voel de spanning weglopen. Pepermunt is ook goed tegen krampen, prikkelbare darm syndroom, moeilijke spijsvertering en pijnlijke menstruatie.


Samengevat kunnen we zeggen dat munt verlichtend werkt, zeker als je een glaasje muntgrenadine drinkt.

Voel nu maar geen extra stress, want het is echt super simpel om te maken!

Ā 

Muntsiroop

Super makkelijk en oh zo heerlijk verfrissend dat je er instant blij van wordt!



Ingrediƫnten

250 g suiker

250 ml water

1 citroen, in stukjes

50 gr muntblaadjes (ik doe er ook wat citroenmelisse en madeliefjes bij)

Ā 

Bereiding:

Meng de suiker met het water, breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.

Voeg de citroenplakken en de muntblaadjes toe.

Laat ze vijf minuten mee verwarmen en laat de vloeistof daarna een uur afkoelen.

Zeef de vloeistof en breng opnieuw aan de kook.

Draai vervolgens het vuur lager en laat de vloeistof ruim een kwartier zachtjes inkoken.

Giet de siroop in een brandschone, droge fles en bewaar hem in de koelkast. Jouw zelfgemaakt muntsiroop blijft enkele maanden houdbaar.

Meng de siroop met koel (bruisend) water voor een verfrissend zomers drankje.

Ā 

Tip: op deze manier maak je ook zelf citroenverbena- of andere kruidensiroop. Probeer eens basilicum, rozemarijn, laurier of salie voor een bijzonder effect.

Dit recept komt uit Landleven 6, 2015.

Ā 
Ā 
Ā 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page